Biz Sizi Arayalım

Pasaport Çeşitleri

Pasaport Nedir?
Pasaport, yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesidir. Talep üzerine yetkili kurumlar tarafından verilir.

Pasaport başvuruları online ya da doğrudan kurum üzerinden yapılabilir.

Pasaport başvurusu, yasalarca belirlenmiş ücretlere ve kurallara tabidir. Defter bedeli ve bazı pasaportlar için 25 yaş şartı, bunlara örnek gösterilebilir.


Pasaport Çeşitleri
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri).

Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir. Yeşil, siyah ve gri pasaport çeşitlerine sahip olmak için belirli kriterlerin karşılanıyor olması gerekir.


Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport almak için pasaport randevu sayfasından randevu almak gerekir. Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir. Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur. Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır.


Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir.

Seyahat Acenteleri sizler adına Pasaport başvurusu yapamaz.Vize İşlemleri için danışmanlık ve takip hizmeti verir.


Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Gerekli belgeler, alınacak pasaport türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak tüm pasaport türleri için çoğunlukla aşağıdaki belgeler istenmektedir:

Kimlik belgesi
Biyometrik fotoğraf
Pasaport harç ve defter ücreti
Varsa eski pasaport
Reşit olmayan bireyler için muvafakatname
Ayrıca pasaport başvurusundan önce emniyet güçlerine parmak izi verilmesi gerekmektedir.

 

Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?
Başvuru yaptıktan sonra harç yatırırken talep edilen geçerlilik süresine göre ücret ödenir. Geçerlilik süresi, pasaport belgesinin ne kadar süre ile seyahatlerde kullanabileceğini belirtir.


Ülkeler, asgari pasaport geçerlilik süresine göre vize verirler. Bu süre çoğunlukla 6 ay olmakla beraber bazı ülkeler 3 ay, bazı ülkeler 1 ay, bazı ülkeler 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaporta sahip kişilerin vize başvurusunu kabul etmektedir.


Pasaport Ücretleri Ne Kadar?
Pasaport alırken harç ve defter bedeli olmak üzere iki bedel ödenir. Her yıl yeniden belirlenen bu ücretlerin güncel bilgilerine resmi pasaport başvuru ücretleri sayfasından ulaşılabilir.


Ücretler geçerlilik süresine göre değişmektedir. 2019 yılı itibariyle pasaport ücret bilgileri aşağıdaki şekildedir:

Süre Harç* Defter Toplam**
6 ay 170,00 TL 133,50 TL 303,50 TL
1 yıl 248,40 TL 133,50 TL 381,90 TL
2 yıl 405,50 TL 133,50 TL 539,00 TL
3 yıl 575,90 TL 133,50 TL 709,40 TL
3+ yıl 811,60 TL 133,50 TL 945,10 TL


* Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

** Öğrenci pasaportu, belirli şartlar karşılanıyorsa harç bedelinden muaftır.Güncel Fiyatlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz.


Pasaport Uzatma Nasıl Yapılır? Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?
Pasaport yenileme işlemi için il ve ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bunun için ilgili nüfus müdürlüğünden online randevu alınabilir ya da ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden gerekli bilgiler edinilebilir.

Pasaport başvurusu için gereken belgelerin yanı sıra eski pasaportla beraber nüfus müdürlüğüne başvurularak uzatma işlemi gerçekleştirilebilir.


Pasaport Uzatma Ücretleri Ne Kadar?
Pasaport uzatma özel olarak ücretlendirilmez. Standart pasaport ücretleri, uzatma işlemlerinde de geçerlidir.